Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler

Deprem Başladığında Neler Yapılmalı?

Sakin olun. Panik olmayın. Panik yüzünden insanlar pencerelerden atlamakta, sağa sola koşturmaktadırlar. Kendilerine zarar vermektedirler. Deprem sırasında paniğe kapılmazsak, hem kendimizin hem de yanımızda bulunanların yaşamlarını kurtarabilmek için daha sağlıklı kararlar verebiliriz.

Büyük bir depremde ayakta durmanız, koşmanız mümkün değildir. Çömelin ya da döşemeye yatın. Pozisyonunuzu sallantı duruncaya kadar değiştirmeyin.

Paniğe kapılmadan eğer 10-15 saniye de bulunduğunuz yerden dışarı çıkabiliyorsanız hemen dışarı çıkınız. Dışarıya çıkamıyorsanız güvenli bir yerde kendinizi korumaya çalışmalısınız. Dışarı çıkmanın güvenilir olduğu bir zamana kadar içeride kalınız ve sallantının bitmesini bekleyiniz. Yapı sallanırken dışarıya çıkmayınız. Araştırmalar gösteriyor ki birçok insanın yaralanmasının sebebi, yapıda farklı bölgelere yöneldikleri ya da çıktıkları içindir.

Eğilin, saklanın ve tutunun. Fazla hareket etmeyiniz, sallanma geçene kadar orada durunuz, böylece ne zaman çıkmanın güvenilir olduğunu öğrenebilirsiniz. İlk sarsıntının hissedildiği anda zemin katta olanlar, daha önce yapmış oldukları plana uygun olarak en kısa sürede dışarı çıkmalıdırlar. Diğer katta bulunanlar ise plana göre daha önce evlerinin içinde belirlemiş oldukları korunma bölgelerine saklanmalıdırlar.

Korunma Bölgeleri Nereleri Olmalıdır?

Bu bölgeler; ağırlık merkezi düşük, geniş hacimli ve dayanıklı cisimlerin yanlarıdır. Bu cisimler ezilip büzülmekte ama kesinlikle yok olmamaktadırlar. Yatak odalarında, yatakların her iki yanına yatın. Kesinlikle yatağın altına saklanmayın üstünde kalmayın. Banyolarda, döküm küvetlerin ve çamaşır makinelerinin yanı, küvetin içine girmeyin. Salonlarda, çek yatların veya daha sağlam eşyaların yanına yaşam üçgeni içerisinde olacak şekilde, vücudunuzu korumak için anne karnındaki pozisyon gibi büzülerek yan yatınız.

 

İçerdeyseniz, masa ve benzeri sağlam bir koruyucunun altına girin, başınızı saklayın ve hareket etmeyin. Hiçbir şeyin üstünde, altında veya içinde olmayın. Emniyetli yükseklikte yaşam boşluğu yaratabilecek çamaşır makinası, bulaşık makinesi, fırın gibi eşyaların yanına uzanınız. Sağlam çek-yat, yatak gibi eşyaların yanına yere yatabilirsiniz.

Dayanıklı olup olmadığından emin olmadığınız kapılardan geçmeyiniz. Kapıların olduğu alanlar genellikle dayanıklı değildir ve korunmak için de ideal yerler değildir.

Pencerelerden ve cam eşyalardan, şömine, ocak ve sobalardan, düşebilecek her şeyden uzak durunuz.

Merdivenler, asansörler, balkonlardan uzak durunuz. Olası bir elektrik kesintisiyle asansörlerin içerisinde hapsolabilir ya da sert bir düşüş yaşayabilirsiniz.

Mum, çakmak, kibrit kesinlikle yakmayınız.

Dışardaysanız, binalardan, duvarlardan, ağaçlardan, telefon ve elektrik direklerinden uzak durun. Diz çökerek başınızı koruyunuz. Taş, kaya vb. düşebilecek yerlerden uzak durunuz.

Araçtaysanız, üst veya alt geçitlerden köprülere, tünellere ve diğer araçlara yaklaşmayınız. Normal trafikten olabildiğince uzaklaşın. Açık bir alanda durun ve aracınızdan çıkmayın.

Deprem bitince dikkatli bir şekilde yolunuza devam ediniz. Deprem sırasında hasar gören yollardan, köprülerden ve rampalardan uzak durunuz.

 

Scroll to Top